Durf ik op werkvakantie naar Bolivia met World Servants? ?>

Durf ik op werkvakantie naar Bolivia met World Servants?

Ik heb een tijdje niet meer van mij laten horen! Door drukte en andere dingen, ben ik niet meer echt toegekomen aan het schrijven van een blog. Sinds halverwege maart doe ik vrijwilligerswerk bij World Servants. World Servants is een organisatie die werkvakanties organiseert voor jongeren. Met de verschillende (bouw)projecten in Afrika, Azië of Latijns-Amerika wil World Servants samen met jongeren bouwen aan verandering. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het bouwen van klaslokalen, ziekenhuizen of andere voorzieningen. Lees hier meer over mijn vrijwilligerswerk bij World Servants.

 

Vandaag wil ik jullie graag iets vertellen over het project waar ik mee bezig ben geweest de afgelopen weken: het project Onbeperkt van World Servants in ontwikkelingsland Bolivia.

Vanwege het feit dat ik zelf sinds maart 2016 een beperking heb, kan ik goed meedenken over dit project. Ik zal eerst even kort uitleggen wat dit project inhoudt:

Project in Bolivia

For Vidas, de partnerorganisatie van World Servants in Bolivia, wil dat jongeren met een beperking zoveel mogelijk kunnen meedoen in de maatschappij. Als er een groep jongeren met het project ‘onbeperkt’ mee gaat, waaronder een paar met een beperking, kunnen we laten zien dat iemand met een beperking gewoon mee kan doen met de rest. Dit kan For Vidas ook gebruiken om op te komen voor de rechten van de mensen met een beperking in Bolivia.

Het project zal plaatsvinden in de stad El Torno, waar we gaan bouwen aan nieuwe klaslokalen voor kleuters om ze zo goed mogelijk te kunnen voorbereiden op de basisschool. Zo kunnen we meehelpen aan een betere toekomst voor de kinderen en de positie versterken van jongens en meisjes met of zonder beperking!

   

Zoals je wel kunt lezen spreek ik in de ‘we’ vorm. Zoals ik het schrijf ga ik mee naar Bolivia om dit zelf te gaan ervaren, het lijkt me namelijk een mooie kans om mijn grenzen te verleggen en meer van de wereld te kunnen zien. In het afgelopen jaar heb ik ervaren dat mijn zelfvertrouwen groeit door dingen te ondernemen. Door de dwarslaesie is eigenlijk alles weer nieuw en doe je alles weer voor de eerste keer. Je bouwt je leven weer opnieuw op. Door samen met World Servants te gaan reizen, hoef ik me minder zorgen te maken.

Wel of niet op reis?

Dat klinkt allemaal positief, maar ik heb nog mijn twijfels. Ik vind het tegelijk moeilijk om mijn grenzen te verleggen in deze situatie, want er dient wel rekening te worden gehouden met de bijkomstigheden van een dwarslaesie. In mijn hoofd komen allerlei doemscenario’s voorbij, zoals bijvoorbeeld blaasontsteking, kapotte rolstoel of incontinentie. Stel dat of misschien gebeurt dit, het zijn allemaal grenzen die ik zelf creëer. Er gaat zelfs medische staf mee die eventueel kan ondersteunen als er iets gebeurt. Dus wat zou er mis moeten gaan? Maar het is lastig om angst uit te schakelen…

Op het moment dat ik dit schrijf, verblijf ik in Madrid. Ik heb nooit eerder in deze situatie met het vliegtuig gereisd, dus dit was mijn eerste reiservaring (een grote stap) met een dwarslaesie. Een goede voorbereiding voor de lange reis naar Bolivia.

Ook voordat ik in deze situatie terechtkwam, wilde ik graag reizen om meer van de wereld te kunnen zien, maar heb ik dit amper gedaan. Ik zag overal alleen maar apen en beren, waardoor de angst te groot was om die keuze te maken. Eigenlijk wil ik dat nu wel veranderen. Maar ja… de angst is nog niet weg.

Dit project biedt kansen voor iedereen met beperking. Onder het motto van World Servants:  ‘bouwen aan verandering’, ben ik van mening dat dit ook mijn leven zal veranderen! Op dit moment zeg ik: ik ga mee, wat vind jij?

Ik lees graag jullie reacties op deze vraag.

Ohja: World Servants zoekt nog 800 vrijwilligers die op reis willen. Ik zou zeggen: meld je aan voor een van de projecten via worldservants.nl/werkvakanties en ga met mij mee!

22 gedachten over “Durf ik op werkvakantie naar Bolivia met World Servants?

 1. Ga met God en Hij zal met je zijn //

  Hear, wes mei us oant’t in oare kear.
  Wol oant wersjen oer ús weitsje;
  lit gjin kwea ús rigen reitsje.
  Hear wês mei ús oan’t in oare keer.

  Hear, wês mei ús oant in oare kear,
  wol ús mei jo wjukken hoedzje,
  stypje as de stoarmen woedzje.
  Hear, wês mei ús oant in oare kear.

  Hear, wês mei ús oant in oare kear.
  Wol de wegen foar ús sljochtsje,
  ús net nei ús sunden rjochtjse.
  Hear wês mei ús oant in oare kear.

  Hear, wês mei ús oant in oare kear,
  as wy wurch en warleas binne,
  lit ús dan troch Jo oerwinne.
  Hear, wês mei ús oant in oare kear.

  1. Mooi stuk! Niet te vergelijken natuurlijk, maar mooi om te lezen. Ik ben op de hoogte van Project Walk, maar er zijn grenzen wat betreft herstel. Misschien geloof ik wel niet in herstel door training.. Bij haar is het waarschijnlijk de ziekte guillain barre geweest. Heb al meer verhalen voorbij zien komen van mensen die hetzelfde is overkomen en steeds weer functie terugkrijgen. Bij mij is het gebroken en kapot, zou dit natuurlijk graag willen, maar zo simpel ligt het niet. 🙁

   1. Als iemand die goud heeft gewonnen op de Paralympische Spelen zegt: “I thought when I trained with swimming it was hard but it was nothing compared to this” dan wéét je dat het een ongelofelijke strijd is. Voor Josh en Victoria is het een ontwikkeling geweest van zo’n tien jaar… Sluit niets uit voor de toekomst! Je was al bezig volwassen te worden, nu heb je er een MEGA-uitdaging bij. Voor de meesten is het al lastig om volwassen te worden, want dat gaat verder dan huisje, boompje, beestje. Ik heb je in de ogen mogen kijken, je bent een man van goud!

 2. Leave Rienk, wat de takomst bringe mei, jou it oer yn Gods hân. Hy wiist dy it paad, en dan komt it wis goed. Wat moedich fan dy om nei Bolivia to gean. Ik winskje dy Gods seine, en in moaie en goede tiid mei de minsken fan World Servant ta.

 3. Dit is in giga útdaging…….mar ik tink datsto der wol út bist. En do hast kundiche minsken by dy, dy’ t helpe kinne mocht der wat barre mei dy. Dat , en de Grutte Helper ( Dy “t altyd en oeral by dy is) moat genôch wêze om dizze keus te meitsjen…… wat dyn keus ek wêze mei: sukses! En noch in moaie tiid yn Madrid

 4. It is inderdaat een hiele ûtdaging ik winskje dy wyshied ta in wat foar keuze ast ek makkest !!mar it soe wol super weze!! we heare it wol

 5. he rienk, ondanks de vele wat als en de twijfels ..niet doen en niet aan denken gewoon GAAN !!
  t is een kans en een uitdaging ..maar je krijgt er ook zoveel mooi’s voor trug.. de dankbaarheid van de mensen, ht respect en de kracht ,t vertrouwen.. you can do it Rienk

  liefs

 6. Hoi Rienk
  Als je verder goed gezond bent moet je er voor gaan!
  Maak de reis van je leven,ontmoet alle lieve mensen daar en laat ze zien dat je met een beperking ook de moeite waard bent. Alle lieve mensen die met je meegaan zullen goed op je passen reken daar maar op.
  Ga er voor!!!!

 7. Natuurlijk ga je mee Rienk!!! Als je dit niet doet dan ONDERKEN je je eigen doelen. Verder ga je het verschil maken voor de gehandicapten in Bolivia!! Deze reis gaat je heel veel energie opleveren en plezier dat je andere mensen kunt helpen want daar gaat het uiteindelijk allemaal om in het leven!! Heb verder geen angst voor eventuele complicaties. Je krijgt ze niet als je er ook niet aan denkt anders roep je ze alleen maar op!!
  Heel veel plezier en levenservaring ga ik je toewensen op deze bijzondere reis die je niet voor niets maakt.
  Groetjes van de oma van Lysette en Lars.

 8. Beste Rienk,
  Bedenk niet op voorhand wat er allemaal mogelijk mis zou kunnen gaan. Bedenk wat het toe kan voegen aan jouw leven en dat van Bolivianen met een beperking. En ook voor je mede reizigers is het een ervaring om jou mee te mogen maken gedurende deze reis. Ik wens je alvast een mooie en bijzondere reis. Groet Jos

 9. Hee Rienk, wat super gaaf dat je erover nadenkt om me te gaan op het project waarin jij nu al een een grote rol in hebt mogen spelen.

  Ik kan me heel goed voorstellen dat er veel dingen zijn die je tegen kunnen houden en je daarom nog twijfelt. Persoonlijk denk ik dat dit jouw kans is om een stapje verder te gaan om je grenzen te verleggen & daarbij ook te mogen groeien.

  Je schrijft dat je nieuwe ervaringen je al veel bijzondere dingen hebben mogen brengen. Op project gaan met World Servants is zeker een nieuwe (onvergetelijke) ervaring, het lijkt soms enige inspanning te kosten maar alles wat je ervoor terugkrijgt is het meer dan waard! Als je straks terugkijkt, verwonder je, je over de stappen die je al hebt mogen zetten. Zelf weet ik dat je soms uit je comfort zone moet stappen, hoe beangstigend het ook ook lijkt, om vervolgens nieuwe dingen te mogen ontdekken! Ik weet (bijna) zeker dat je geen spijt gaat krijgen van de stappen die je nog gaat zetten, misschien wel richting Bolivia.

  Het is denk ik ook een hele geruststelling dat World Servants alles rondom de reis altijd goed voor elkaar heeft. Vooral met een dit nieuwe ‘onbeperkt’ project, hoef je je daar denk ik geen zorgen over te maken. Daarbij mag je altijd vertrouwen op Hem, Hij zal altijd met je meegaan!

 10. Heey Rienk,

  Ik kin dei net en do mei net, mar ien ding haw we al gemeen, Fryslân Boppe .
  Ach dat is natuurlijk gekhied, mar wat yn moaie kâns dit project! Zelf bin ik ien Malawi west mei World Servants en dat wie echt yn hiele moaie en byzondere ervaring! Ik soe sizze griep dien kâns om datzelfde mei te meitsjen! Al snap ik hiel goed dasto dit spannend fienst.. lis et by God del, Hij had et ien Sien hân, mar dat komt pas ta ûtwerking wanneer dasto et daadwerkelijk ien Sien hânnen leist. Ik hoap dast de jûste beslissing makkest foar dysels. Bin et op dit moment nog te folle greinzen diest oer moast foar dieself, stel et ût.. Mar ferjit net dat God seit dat alles mogelijk is foar wie gelooft en dat Hij fân ûze swakhied ûze kracht makket!
  En miskien helpt et om et eroer te hawwen of er mei yn hinne te gean diest vertrouwst….

  Naja om yn grut verhaal lyts te meitsjen, ik bid foar dy en bin beneid ofst ûteindelijk giest! Et is ûteindelijk dien eigen beslissing, net fân de minsken om die hinne of die op dien blof reagearre.
  En ehm de meist mij altiid een berichtje dwaan al bin ik een komplete fremde

  Gods Seine!
  Leave groetnis Rachel

  Ps. Let net op mien Fryske skriuwen…

  1. Oh en noch 1 ding, de ienige die wat kin feroarje an dien angsten en leven sizmar dat is ûze Heit ien de Himel! Mar do moast de eerste stap zette en miskien is dat wol dei anmelde foar dizze reis… Wie wit? (Hij wit et!)

 11. “The best way to predict the future is to create it yourself.”

  Letterlijk bouwen aan een nieuwe toekomst. Ik (h)erken je angsten, maar kan maar een ding zeggen! Ga er voor! U can do it!

 12. Beste Rienk, ik denk dat je er al uit bent, maar dat ene duwtje heb je misschien nog nodig. Als ervaren dwarsleet (25 jaar) zou ik zeggen gaan met die banaan. De zorgen die jij benoemt Rienk, heel begrijpelijk, maar doe aan preventie: extra bi ba’s en medicijnen tegen blaasontsteking en neem voldoende catheters mee. Dit is een gouden kans jongen om met dit team en de nodige proffesials bij het pad te gaan. Zelf ben ik net met de rolstoelmeerdaagse geweest en als je ziet wat er dan allemaal mogelijk is door elkaar te helpen, dus don’t worrie. Jij kan daar door jouw situatie een mooie brug slaan Rienk. Wens ik je een fijne en inspirerende reis toe. Je bent echt een kanjer man, wat jij in een jaar tijd al bereikt hebt.

 13. World servants reizen zijn een onvergetelijke ervaring, is mijn ervaring. Ik zou het iedereen aanbevelen, al ben ik zelf op mijn eerste WS reis ontzettend ziek geworden.
  Mijn dochter is meervoudig beperkt, ik zou haar gunnen zoiets mee te mogen maken, maar zij is voor alles van hulp afhankelijk.
  Als je dit graag wilt, hoop ik dat je je angsten overwint of opzij kan zetten en daar een prachtige tijd zal hebben. Ontzettend mooi dat WS dit nu mogelijk maakt voor mensen met een beperking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *